Syiling terbaru dalam blog

get this widget here

Tuesday, 5 February 2013

Die Gouge Termahal!!

Syiling 1890-CC Morgan Silver Dollar mempunyai error die gouge yang istimewa sehinggakan harganya mencecah puluhan ribu Ringgit Malaysia.  Di Malaysia nampaknya syiling die gouge error semakin mendapat tempat dihati pengumpul.  Tetapi premiumnya tidaklah sehebat diluar negara.  Hobi ini masih baru lagi disini.  Untunglah ada yang sudi berkongsi.

Adakah peralatan yang digunakan untuk pembersihan die  luar negara sama seperti di negara kita? .  Tentulah proses penyediaan syiling pada zaman sekarang telah banyak berubah.  Lebih-lebih lagi mereka akan mengkaji setiap error yang terjadi dan akan memperbaiki kualiti syiling yang dikeluarkan. Itu tahun 1800....sekarang ni 2013.

Anda boleh lihat syiling Mogan Silver Dollar disini, pdf. 1890-cc Morgan Silver Dollar. Agaknya pernahkah syiling Malaysia dengan error seperti ini ditemui oleh para numis.


Nsdk cuba membayangkan apa yang terjadi sebenarnya pada syiling 1890 MCD seperti lakaran dibawah.

Ini hanya bayangan Nsdk sahaja tidak tahu betul atau tidak. Jika salah mohon tunjuk ajar dari yang lebih arif.

2 comments:

depankanta blogspot said...

Salam nsdk,
Sesekali elok dipamirkan juga post bermaklumat spt ini bagi memberi semangat dan melihat bagaimana syiling-syiling error dihargai dinegara-negara maju.

depankanta setuju dengan gambaran kejadian die gouge yang dilakar oleh nsdk, kefahaman akan lebih mudah dgn menggunakan lakaran berbanding dgn huraian yg panjang..

Terima kasih nsdk...

Nsdk said...

Pada mulanya takut juga saya kalau-kalau tersilap. Terima kasih banyak Tuan, diatas komen yang diberikan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komen PengunjungTotal Pageviews