Syiling terbaru dalam blog

get this widget here

Wednesday, 6 November 2013

Double Die 10sen 1999 (Gambar terbaru)

Salam semua. Disebabkan hari ini cuti dan mengambil kira komen kawan-kawan Nsdk  cuba ambil kembali gambar syiling 10 sen 1999 yang dijangkakan Double Die. Gambar ini diambil pada sudut dan tempat yang berlainan.

Di atas Nsdk cuba dapatkan gambaran terbaik bagi syiling yang diperkatakan.  Ini sajelah yang mampu dipersembahkan untuk tatapan semua. Macam mana nampak tak ciri-ciri Double Die?

Dibawah ini pula post yang terdahulu.


 

Mengikut pada semakan awal bagi syiling Doubled Dies 10sen, belum tersenarai lagi syiling 10 sen 1999 di atas. Mungkin masih di peringkat semakan. Nsdk ada juga cuba cari di google.... mana tahu terjumpa adik beradiknya. Setakat ini belum bertemu lagi.  

Mari sama-sama kita teliti. Fokuskan pada bahagian tebing tikar. Terdapat dua garisan   terpisah dan garisan tersebut membulat dan tidak leper...seperti ciri-ciri double die.

Jika dari pemerhatian awal rasanya seperti double die. Walau bagaimana pun kita tunggu pandangan pakar. Atau pun pengunjung ada jawapannya. Jika  saya tersilap tolong betulkan ya.

Sunday, 3 November 2013

Worn Die 20 sen 1982

 

Logam calar-calar pada syiling 20 sen 1982, yang terhasil berimej positif atau timbul.


Bahagian belakang syiling 20 sen 1982. 

 
Syiling worn die error 10 sen 2011.


Syiling 10sen tahun 2011 memang banyak ditemui kesan worn die error. Di sini Nsdk ingin kongsikan sekeping syiling 20sen 1982. Walaupun syiling worn die tiada nilai Numismatik, kerana ia adalah disebabkan oleh penggunaan die yang lasak...tetapi penemuan sekeping syiling 1982 ini agak istimewa jika benar error yang terhasil disebabkan oleh penggunaan die yang telah rosak.

Sepatutnya syiling begini tidak terlepas di edaran. Mungkin kawan-kawannya yang lain telah dilupuskan. Jika dilihat pada bahagian sisi syiling seperti PMJ. Mungkin juga bahagian sisi syiling rosak setelah syiling ini ditempa oleh die yang rosak. Imej seperti percikan logam kelihatan agak sukar untuk sengaja di rosakkan begitu.

Sila lihat disini....(telah disahkan)
Syiling Worn Die Error 50sen 2005 dengan imej logam percik yang pernah Nsdk siarkan sebelum ini.

Ini hanya pandangan Nsdk sahaja. Mungkin ada pandangan lain?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komen PengunjungTotal Pageviews