Syiling terbaru dalam blog

get this widget here

Saturday, 12 April 2014

Varieti Reka Bentuk Syiling atau Varieti Extra Dot 50 sen 2002


Bentuk stigma biasa pada Syiling 50 sen 2002


Bentuk stigma dengan tambahan extra dot 
Syiling (1)


Bentuk stigma dengan tambahan extra dot 
Syiling  (2)Pada mulanya pada entri sebelum ini Nsdk menyangkakan lebihan logam pada stigma adalah die gouge error, tetapi apabila melihat pada stigma syiling di atas dua kemungkinan boleh berlaku.  Kebarangkalian stigma tersebut memang direka begitu pada die (die varieti) atau pun die telah dicungkil untuk dibersihkan (die gouge error).

Friday, 11 April 2014

Lamination Error 10 sen 1982 ?


 

Syiling di atas nampak lusuh kan.  Ada sesuatu yang menarik perhatian Nsdk pada syiling ini.  Pada bahagian muka syiling logam tersebut seperti terkopek.  Adakah sesiapa telah mengumpil bahagian tersebut ?. Kecatatannya tidak kelihatan seperti terkena asid. 

Mungkin juga ini adalah lamination error dimana adunan logam kurang sempurna dan menyebabkan ia  mudah tertanggal.  Proses ini boleh terjadi semasa pemanasan blank atau selepas syiling ini ditempa. Melihat pada kesan terkopek yang agak bergerigi mungkin permukaan syiling ini terkopek selepas ia ditempa.

Wednesday, 9 April 2014

Gabungan Extra Dot dan Die Clash pada Syiling 50 sen 2002


Perhatikan bentuk rim yang melebar di bahagian bawah yang membezakannya dengan syiling 50sen 2002 yang lain . 


                                

Terdapat lebihan logam pada kawasan yang bertanda dengan anak panah kuning yang kelihatan seperti Extra Dot.

 

Die Clash yang terhasil pada anak panah merah jambu dimana die telah berlaga tanpa kehadiran plancet di tengahnya sebelum syiling ini ditempa. 

Die gouge (extra Dot) pula   pada anak panah berwarna kuning. Lebihan logam berbagai bentuk boleh terhasil akibat dari kerja-kerja pembersihan die, tidak semestinya berbentuk bulat bergantung kepada jenis alat yang digunakan dan cara cungkilan atau kikisan yang dibuat.  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komen PengunjungTotal Pageviews