Syiling terbaru dalam blog

get this widget here

Friday, 20 March 2015

Syiling Parlimen Planchet Error 20sen 1982


 

Syiling ini ditemui di edaran.  Kepingan campuran logam tertentu akan digelek oleh mesin penggelek mengikut ketebalan yang ditetapkan.  Kemudian kepingan tersebut akan dipotong kepada bentuk bulat mengikut saiz  syiling yang dikehendaki dan dikenali sebagai blank planchet.  

Melihat pada syiling di atas kemungkinan besar ia adalah error yang terjadi peringkat penyediaan planchet. Mungkin campuran logam yang kurang sempurna menyebabkan ada bahagian yang pecah atau pun kesilapan teknikal penggelek (roller) mesin yang menghasilkan keadaan blank planchet yang tidak sempurna atau mungkin juga gabungan dari kedua-duanya sekali. Apabila syiling ini ditempa akan kelihatan tulisan yang kurang sempurna, terutama pada huruf L dan sekitar rim di atas,

Logam yang berlebihan pada huruf L agak tinggi, tetapi ia masih separas dengan rim..menunjukkan ia terhalang oleh die yang menempa.


 

Pada bahagian hadapan syiling juga terdapat lebihan logam, tetapi ia masih separas dengan rim.
Syiling ini dilihat dari pandangan sisi. Walaupun syiling ini kelihatan terbelah, tetapi corak tepi rim masih terpelihara menunjukkan ia bukan PMJ. Cracked/Broken Planchet Before Strike mungkin sesuai bagi error syiling ini.

Walau bagaimana pun ini hanya pandangan saya sahaja. Sebarang pandangan lain adalah sangat di alu-alukan.1 comment:

Saya Mk said...

Salam... Saya ada syiling yg mungkin di guna zaman firaun. Mempunyai gambar kaabah lama dan tulisan arab serta nombor yg mungkin tahunnya iaitu 166. Maklumat lanjut hubungi saya 0122630616.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komen PengunjungTotal Pageviews