Syiling terbaru dalam blog

get this widget here

Friday, 20 December 2013

Syiling 20 sen 1979 Extra Dot.


 


Kawasan Extra Dot yang dimaksudkan.

(Syiling  1)

Syiling  2

Syiling 3

Planchet syiling  ini kelihatan menggerutu. 

Syiling  4


Sebelum ini Nsdk pernah siarkan Syiling Die Chip Error 20 sen 1988 yang mempunyai dua titik pada bahagian tepi bintang.   Nsdk gunakan istilah extra dot walaupun ia  berbentuk petak, memandangkan di Malaysia,  die gouge error  lebih popular dengan panggilan extra dot.  

Kalau tak silap...syiling extra dot 20sen 1979 ini pernah dilelong (MNS) dan terjual dengan harga RM 70.00. Tak ingat bila....rasanya tahun lepas. Tidak tahu pula berapa nilainya sekarang. Kalau condition UNC tentu akan melambung harganya...tetapi yang Nsdk ada setakat gred VF sahaja.    Walau apa pun simpan je... untuk pelaburan...hehe....bukan beli pun. 

Jadi kalau ternampak syiling 20 sen 1979 jangan lupa cari extra dotnya.....

3 comments:

Jeremy Lenjau Fabian said...

Salam sejahtera NSDK, saya ada terjumpa 1979 sebegini dan menyimpan nya juga. Setakat ini 2 keping sudah di jumpai. Terima kasih kerana meluangkan masa utk membuat posting ini sebab saya tercari cari infor mengenai nya.

nsdk said...

Tahniah Jeremy..
Syiling 20sen 1979 ditempa sebanyak 17,345,888 keping tetapi tidak diketahui berapa keping yang mempunyai error begini. Kita kena biasakan melihat yang asli supaya dapat membezakan antara yang palsu.

Terima kasih atas kunjungan.

Jeremy Lenjau Fabian said...

Sama2 tuan. Sekarang sudah ada 3 keping semua nya.sebelum ini ada juga yang berminat nak beli, tapi memandangkan saya sendiri tak tahu harga nya jadi saya tak jadi jual..hahah..kalau salah harga kang rugi plak. Baik simpan, cari lg..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komen PengunjungTotal Pageviews